Ademhalingsproblemen en lage rugklachten: relatie met elkaar

door | 15 juni 2017

Bij mensen met lage rugpijn komen opvallend vaker respiratoire (ademhalings-) problemen voor dan in gezonde populaties en andersom geldt hetzelfde; mensen met respiratoire problemen hebben relatief vaak lage rugklachten. Bij lage rugklachten spelen immunologische, biomechanische, psychosociale en sociaal-economische factoren een rol.

Omdat deze factoren ook meespelen bij ademhalingsproblemen, kan de aanwezigheid van ademhalingsstoornissen correleren met lage rugpijn. Ook het veranderde ademhalingspatroon kan van belang zijn, doordat de veranderde beweging van het diafragma invloed heeft op de spinale stabiliteit.
Psychosociale componenten kunnen ook een bijdrage leveren aan het gevonden verband. Het hebben van een ademhalingsstoornis kan zorgen voor angst, stress en overgevoeligheid voor lichamelijke sensaties.

Ook zijn de perceptie van een onaangenaam gevoel bij zowel dyspnoe (kortademigheid) als pijn zijn gerelateerd, mogelijk omdat ze dezelfde hersengebieden delen.

Een aandachtspunt bij patiënten met lage rugpijn is eventueel rookgedrag. Roken leidt vaak tot ademhalingsproblemen, wat een belangrijk mechanisme kan zijn waardoor lage rugpijn ontstaat.

bron; psychfysio.nl