→ Bessen verlagen kans op Parkinson

door | 24 maart 2015

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het regelmatig eten van bessen de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson verlaagt.
Uit de studie van de Harvard School of Public Health in Boston blijkt dat mensen die veel producten eten die rijk zijn aan flavonoïden 35 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van parkinson dan mensen die deze producten niet eten.Flavonoïden zitten onder andere in (bos)bessen, appels, thee, rode wijn, chocolade en citrusvruchten.

Aan het onderzoek werkten 49.281 mannen en 80.336 vrouwen mee. De deelnemers werden 22 jaar lang gevolgd. Ook werd ze gevraagd vragenlijsten in te vullen over hun voedingspatroon.
De resultaten van het onderzoek lieten zien dat mannen die het meeste voedsel rijk aan flavonoïden aten 35 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van Parkinson vergeleken met de mannen die hier het minst van aten. Bij vrouwen werd geen verband gevonden, maar bij vrouwen bleek wel de consumptie van anthocyanen belangrijk. Anthocyanen zijn een soort van flavonoïden die voornamelijk in bessen en appels zitten.

De resultaten van de studie worden in april gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Honolulu.

Bron: nu.nl 15-02-2011