Chronische gewrichtsklachten

door | 11 oktober 2015

Chronische gewrichtsklachten (artrose, reuma en fibromyalgie)

Artrose (slijtage) is een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht. Dit gaat gepaard met milde ontsteking (en micro oedemen) en pijn. De ontsteking moet niet onderschat worden want deze zorgt ervoor dat het kraakbeen verder verslechtert, wat leidt tot meer pijn en nieuwe ontstekingsreacties.

Reuma (reumatoïde artritis) is vooral een ontsteking van het gewrichts- slijmvlies (synovium). Hierdoor worden er in een of meerdere gewrichten zwelling (micro oedeem) en pijn veroorzaakt. De oorzaak is vaak een auto-immuun reactie.

Fibromyalgie (weke delen reuma) ontstekingsreacties in de spieren en pezen. Door slechte aan- en afvoer van vloeistoffen wordt het bindweefsel van de fibromyalgie patiënt stijf en gespannen. Hierdoor worden de circulatie en neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. In dit gebied van verminderde circulatie ontstaat een opeenhoping van afvalstoffen, zogenoemde tenderpoint (gevoellig/pijnlijke drukpunten)

Behandeling

Bij onstekingsreacties is het lymfesysteem degene die de ontstekings- mediatoren (stoffen) afvoert en afbreekt. Daarnaast maakt hij nieuwe antistoffen aan. Door dit te stimuleren met manuele lymfedrainage versnelt de ontstekingsreactie en wordt de heling ondersteunt. Hierdoor verminderd de ontsteking en dus ook de klachten bij de hierboven genoemde chronische gewrichtsklachten. Daarnaast wordt het omliggende weefsel (oa het kraakbeen) beter verzorgt.

Manuele lymfedrainage kan er bij artrose voor zorgen kan de slijtage wordt afgeremd en er hierdoor kan er zelfs  een operatie uit worden uitgesteld. Dit is vooral erg nuttig bij sporters en jonge mensen.