Ontsteking van de dikke darm (Colitis ulcerosa)

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa).

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm kunnen voorkomen bij colitis ulcerosa. (bron mlds.nl)

Colitis ulcerosa begint vaak met ontstekingen in de endeldarm. De ontstekingen kunnen zich vervolgens uitbreiden over de hele dikke darm. Colitis ulcerosa kan ook op een andere plaats in de dikke darm beginnen.

De behandeling van colitis ulcerosa omvat meestal een combinatie van medicamenteuze therapie, levensstijlveranderingen en in sommige gevallen chirurgie. De keuze voor de behandelmethode hangt af van de ernst van de ziekte, de locatie en de uitgebreidheid van de ontsteking, evenals de individuele behoeften en voorkeuren van de patiënt.

Medicamenteuze therapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van colitis ulcerosa. De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt, zijn ontstekingsremmende medicijnen, zoals aminosalicylaten, corticosteroïden en immunosuppressiva. Aminosalicylaten, zoals sulfasalazine en mesalazine, verminderen ontstekingen en helpen bij het onderdrukken van symptomen. Corticosteroïden, zoals prednison, worden vaak gebruikt bij acute opflakkeringen van de ziekte, maar ze worden over het algemeen niet langdurig gebruikt vanwege bijwerkingen op lange termijn. Immunomodulerende medicijnen, zoals azathioprine en methotrexaat, worden gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te verminderen.

Biologische therapie is een andere vorm van medicamenteuze behandeling die effectief kan zijn bij colitis ulcerosa. Deze medicijnen, zoals anti-TNF-alfa-remmers (zoals infliximab en adalimumab) en integrineremmers (zoals vedolizumab), richten zich specifiek op de ontstekingsprocessen in het lichaam en kunnen helpen bij het bereiken en behouden van remissie.

Naast medicatie kunnen bepaalde levensstijlveranderingen de symptomen van colitis ulcerosa helpen verminderen en de algehele gezondheid verbeteren. Het vermijden van voedingsmiddelen die opflakkeringen veroorzaken, zoals pittig voedsel, zuivelproducten of vezelrijk voedsel, kan nuttig zijn. Sommige patiënten kunnen baat hebben bij een specifiek dieet, zoals het FODMAP-dieet of het specific carbohydrate diet (SCD). Het beheersen van stress en het vinden van manieren om ermee om te gaan, kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen.