Dry Needling is een therapie die in korte tijd aan populariteit heeft gewonnen. Dit is niet voor niks omdat er met deze behandelmethode goede resultaten worden geboekt bij diverse gewrichts-, spier- en pijnklachten.
De therapie is vrij simpel. De therapeut moet de spieren goed palperen (voelen) en op zoek gaan naar zogenaamde triggerpoints. Dit zijn pijnlijke spierknopen. Door deze spierknopen aan te prikken en de naald (over het algemeen) even te laten zitten zal de spierspanning/spierknoop verminderen cq. verdwijnen waardoor de klachten verdwijnen.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling is meer een mechanische therapie, waarmee met de naaldjes spierknopen worden aangeprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen energetische behandeling.
Het uiteindelijke doel van de spier meer te laten ontspannen door de triggerpoints aan te prikken. Indien deze triggerpoints verdwijnen zal de spier meer ontspannen maar gelijktijdig zal ook de uitstraling naar andere regio’s opgeheven worden. Dit is namelijk een kenmerk van triggerpoints. Men kan klachten ervaren in een andere regio dan waar het triggerpoint zit (zogenaamde ‘referred pain’.
Het is belangrijk op te merken dat het een vaardigheid is die moet worden uitgevoerd door een getrainde professional, zoals een fysiotherapeut of een chiropractor. Deze zorgverleners hebben een grondige kennis van de anatomie en zijn opgeleid om de juiste technieken toe te passen om maximale voordelen te behalen en mogelijke risico’s te minimaliseren.
Als u overweegt om dit te ondergaan, is het raadzaam om een ervaren en erkende therapeut te raadplegen en uw specifieke symptomen en medische geschiedenis met hen te bespreken. Zij zullen een grondige evaluatie uitvoeren om te bepalen of het geschikt is voor uw situatie.
Dry needling is geen acupunctuur en heeft in tegenstelling tot acupunctuur geen energetisch kader en er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen.
De behandelingen vallen onder het beroepsprofiel van de fysiotherapeut en worden dus ook onder fysiotherapie vergoedt.