Havermout staat de laatste tijd op een positieve manier in de belangstelling en dat is terecht.
Haver is rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen. Maar het bevat ook stoffen als flavonoïden, fytosterolen, tocoferolen e.a. Het bevat ook specifieke vezels namelijk de bètaglucanen. Deze zijn vooral bekend voor het verhogen van de weerstand maar ze verlagen ook het cholesterol in het bloed o.a. door het verminderen van de opname van cholesterol in de darm.
Verschillende studies tonen aan dat elke dag haver eten totaal cholesterol en LDL-cholesterol verlaagt. Mensen met overgewicht die elke dag haver eten hebben na drie maanden minder buikvet een smallere taille, een lagere BMI minder cholesterol en een verbeterde leverfunctie.
Het gunstige effect van haver op de bloedvaten is niet alleen toe te schrijven de bètaglucanen en is niet alleen het gevolg van de verlaging van cholesterol. Maar ook aan de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen die de bloedvaten beschermen tegen beschadiging en kunnen op die manier atherosclerose voorkomen.
Regelmatig havermout eten verlaagt cholesterol, vermindert insulineresistentie (minder kans op diabetes), verlaagt de bloedsuikerspiegel, verlaagt de bloeddruk en verbetert de samenstelling van de darmbacteriën.
Haver is een goed alternatief voor brood. Het verhoogt de bloedsuiker spiegel niet en je vermijdt bovendien het gebruik van ongezond beleg. Een combinatie van havervlokken, plantaardige melk (amandelmelk) of yoghurt wers en/of gedroogd fruit, noten, zaden, pitten, honing, kaneel vormt een lekkere en gezonde maaltijd.
Bron; Placebonocebo september/oktober 2016