Uit onderzoek komt naar voren dat 90% van de Britten gedurende de winter en lente een vitamine D tekort bleken te hebben. Verondersteld wordt dat deze waarden ook op de Nederlandse populatie van toepassing is. Maar zelfs in de zomermaanden blijken grote delen van de bevolking een tekort te hebben aan vitamine D.
De reden hiervoor is dat we zelfs in de zomermaanden te weinig buiten zijn op het moment dat de zonkracht sterk genoeg is om het lichaam de vitamine aan te laten maken. De zonkracht moet minimaal 3 zijn. En als we wel midden op de dag in de zon zitten dan smeren we ons in met een zonnebrandcrème wat de aanmaak sterk afremt. Dat betekent concreet dat we ook in de zomermaanden vitamine D moeten suppleren. (Fit met voeding nr. 4 2012)
Wat zijn de gevolgen van een vitamine D tekort?
Een onderzoek in Saoedi-Arabië liet zien dat het merendeel van de vrouwen die het ziekenhuis bezochten ivm langdurige rugklachten een vitamine D gebrek hadden. Suppletie met D hielp 95% van de klachten af. (Spine 2003; 28(2):177-9)
Het zorgt voor mineralisatie van het bot. Absorbeert calcium vanuit de darm. Voorkomt spierzwakte/spierkrampen. Het zorgt voor ‘cellulaire immuniteit’ , met andere woorden het zorgt voor een goede afweer.
Het verkleint de kans op het ontwikkelen van zowel diabetes type 1 als type 2.
Bij een lagere vitamine D status ziet men een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang. Ook de serotonine aanmaak kan verminderd zijn met daardoor weer een verhoogd risico op diverse vormen van depressiviteit.
Daarnaast speelt vitamine D een rol in het verminderen van ontstekingsreacties welke weer in verband gebracht kunnen worden met een lager risico op bepaalde vormen van kanker omdat er bepaalde vormen zijn die met ontstekingsreacties beginnen (o.a. borstkanker).
Bron; vitamine informatie bureau 17 september 2014