Knoflook werkt even goed als bloeddrukverlagende medicijnen

door | 20 februari 2017

Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten maar ook voor beroerten en nierziekten.
Het ontstaan en en de ontwikkeling van een hoge bloeddruk is een ingewikkeld samenspel van diverse factoren en kan daarom moeilijk behandeld worden met medicijnen, die slechts één aspect van het ontstaansmechanisme beïnvloeden.

Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie. Het verhoogt de beschikbaarheid van stikstofmonoxide (NO), remt de activiteit van ACE (angiotensine converterend enzym; dit is een hormoon die bloeddrukverhogend werkt), remt de woekering van gladde spiercellen in de vaatwand (meer spiercellen is meer risico op een hogere vaatwanddruk), verlaagt cholesterol en LDL en vermindert de klontering van bloedplaatjes.
Het bloeddruk verlagende effect is in diverse studies aangetoond;
(o.a. Ried K, 2013 http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n1/abs/ejcn2012178a.html,
Ried K, 2016 http://jn.nutrition.org/content/146/2/389S.short;
Ashraf R, 2013 http://applications.emro.who.int/imemrf/Pak_J_Pharm_Sci/Pak_J_Pharm_Sci_2013_26_5_859_863.pdf e.a.)
Knoflook werkt even goed als de gangbare bloeddrukverlagende medicijnen en kan zelfs de bloedddruk verlagen bij mensen waar bloeddrukverlagende medicatie niet (voldoende) werken.

Eigenlijk kan knoflook niet worden vergeleken met bloeddrukverlagende medicatie. Knoflook heeft een veel bredere werking dan alleen het verlagen van bloeddruk en de genoemde cardiovasculaire effecten. Het heeft daarnaast nog vele andere positieve effecten op onze gezondheid. ( http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/166945-de-helende-werking-van-knoflook.html )

Bron; Placebonocebo nr. 30