Gezondheidsapps Fysiotherapie

Inmiddels zijn er duizenden gezondheidsapps te vinden in de app store. Maar wat zijn de interessante apps? Een app kan een ondersteuning zijn om een gesprek met een zorgverlener aan te gaan. Een app zal echter nooit de relatie met een zorgverlener kunnen innemen. Misschien is de stappenteller wel de meest bekende app die u… Lees meer »

BPPD (Benigne paroxysmale positie duizeligheid)

BPPD ( Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) Dit is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid (vertigo). Hierbij zijn kristallen vanuit een deel van het evenwichtsorgaan, waar zij horen en een functie hebben, verplaatst naar de halfcirkelvormige kanalen en foutieve informatie geven. Zoals de naamgeving al zegt, het is goedaardig en komt op momenten voor dat je… Lees meer »

Whiplash en fysiotherapie in Hoofddorp

De ernst van whiplash gerelateerde klachten worden verdeeld in 4 categorieen; Graad 1; nekklachten als stijfheid, gevoeligheid of pijn, zonder fysieke afwijkingenGraad 2; nekklachten, musculosketale afwijkingen zoals verminderde bewegingsvrijheid en gevoelige punten.Graad 3; nekklachten, musculosketale afwijkingen, neurologische afwijkingen zoals spierzwakte en verminderde gevoeligheid.graad 4; nekklachten met breuk of ontwrichting Waarbij vooral graad en 1 en… Lees meer »

Long covid of post covidsyndroom

Ongeveer 10% van de mensen die Covid hebben doorgemaakt herstellen niet volledig maar ontwikkelen long-covid of het zogenaamde post-covid-syndroom. Bijbehorende klachten kunnen zijn; kortademig, vermoeidheid, chronische hoest, hartkloppingen, hoofdpijn, geheugenproblemen, spierzwakte, slaapproblemen en nog vele andere klachten. In de praktijk blijkt dat bepaalde karakter eigenschappen kunnen bijdragen aan het in stand houden van dit syndroom.… Lees meer »

Veiligheid ondanks afschalen corona maatregelen

Op vrijdag 25 februari worden de meeste maatregelen omtrent de bestrijding van het coronavirus stop gezet. En hoewel het coronavirus (type omikron) minder ziekmakend is menen wij toch bepaalde maatregelen te moeten handhaven. Uiteraard gaan we uit van een goede hygiëne zoals handen wassen maar dit is zolang wij al werken gebruikelijk na ieder consult.… Lees meer »

Zonlicht belangrijk

Zonlicht is meer dan vitamine D alleen. Helaas is er veel angst voor de zon gecreëerd waardoor er bij veel mensen een tekort is ontstaan aan vitamine D. Maar wat doet de zon nog meer voor ons? De zon beïnvloedt de activiteit van veel verschillende genen en lichaamsfuncties. Vooral het ultraviolet A wordt door bepaalde… Lees meer »

Praktijk open ondanks Coronavirus?

WIJ ZIJN OPEN DEZE PRAKTIJK HANTEERT DE MAATREGELEN ZOALS DOOR RIVM EN BEROEPSGROEPEN GEADVISEERD Standpunt Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie; Het KNGF volgt de adviezen van het RIVM en de GGD omdat alleen zij de situatie rond het virus in Nederland kennen. Vooral tijdens een crisis als deze is het belangrijk dat organisaties, en ook organisaties… Lees meer »

Acupunctuur verlicht stijfheid en pijn bij Fibromyalgie

Uit de cochrane database is bewijs gedestilleerd voor het positieve effect van acupunctuur bij fibromyalgieklachten. Negen onderzoeken werden gevonden met in totaal 395 deelnemers. De schrijvers concluderen allen dat er een laag tot gemiddeld bewijs is gevonden dat acupunctuur in vergelijking met het ontbreken van therapie of gewonnen westerse therapie de stijfheid en pijn bij… Lees meer »

Gluten, belasting voor ons lichaam?

De hulpverlener lijkt minder te weten over gluten dan de leek, want er worden meer glutenvrije voedingsmiddelen verkocht dan mensen met coeliakie en tarwenallergie samen kunnen consumeren. Er is dus iets aan de hand met gluten. Het oorspronkelijke tarwe bevatte slechts 10% van de hoeveelheid gluten dan de huidige geïndustrialiseerde tarwe. En aangezien de tarwe consumptie (naast… Lees meer »

Maagzuurremmers zorgen voor Magnesium tekort

Anke Lameris van het Radboud UMC te Nijmegen heeft recent onderzoek gedaan naar het effect van maagzuurremmers op de opname van het mineraal magnesium. Bij een deel van de gebruikers ontstaat namelijk een ernstig tekort van dit zeer belangrijke mineraal wat weer tot allerlei klachten kan leiden.Magnesium is namelijk van belang in talloze lichamelijke processen.… Lees meer »