Zonlicht belangrijk

Zonlicht is meer dan vitamine D alleen. Helaas is er veel angst voor de zon gecreëerd waardoor er bij veel mensen een tekort is ontstaan aan vitamine D. Maar wat doet de zon nog meer voor ons? De zon beïnvloedt de activiteit van veel verschillende genen en lichaamsfuncties. Vooral het ultraviolet A wordt door bepaalde… Meer lezen »

Praktijk open ondanks Coronavirus?

WIJ ZIJN OPEN DEZE PRAKTIJK HANTEERT DE MAATREGELEN ZOALS DOOR RIVM EN BEROEPSGROEPEN GEADVISEERD Standpunt Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie; Het KNGF volgt de adviezen van het RIVM en de GGD omdat alleen zij de situatie rond het virus in Nederland kennen. Vooral tijdens een crisis als deze is het belangrijk dat organisaties, en ook organisaties… Meer lezen »

Acupunctuur Verlicht Stijfheid En Pijn Bij Fibromyalgie

Uit de cochrane database is bewijs gedestilleerd voor het positieve effect van acupunctuur bij fibromyalgieklachten. Negen onderzoeken werden gevonden met in totaal 395 deelnemers. De schrijvers concluderen allen dat er een laag tot gemiddeld bewijs is gevonden dat acupunctuur in vergelijking met het ontbreken van therapie of gewonnen westerse therapie de stijfheid en pijn bij… Meer lezen »

Gluten, belasting voor ons lichaam?

De hulpverlener lijkt minder te weten over gluten dan de leek, want er worden meer glutenvrije voedingsmiddelen verkocht dan mensen met coeliakie en tarwenallergie samen kunnen consumeren. Er is dus iets aan de hand met gluten. Het oorspronkelijke tarwe bevatte slechts 10% van de hoeveelheid gluten dan de huidige geïndustrialiseerde tarwe. En aangezien de tarwe consumptie (naast… Meer lezen »

Maagzuurremmers zorgen voor Magnesium tekort

Anke Lameris van het Radboud UMC te Nijmegen heeft recent onderzoek gedaan naar het effect van maagzuurremmers op de opname van het mineraal magnesium. Bij een deel van de gebruikers ontstaat namelijk een ernstig tekort van dit zeer belangrijke mineraal wat weer tot allerlei klachten kan leiden.Magnesium is namelijk van belang in talloze lichamelijke processen.… Meer lezen »

Eieren Slecht Voor Ons Cholesterol?

Dit is namelijk een zeer hardnekkige fabel. Eieren bevatten cholesterol maar hoe hoger de inname vanuit voeding (ei) hoe lager de lichaamseigen aanmaak zal zijn.Uit een studie uitgevoerd in Thailand blijkt dat de dagelijkse consumptie van een ei zelfs de vetsamenstelling van het bloed verbetert.Er namen 56 gezonde volwassenen van gemiddeld 35 jaar aan het… Meer lezen »

Patiënt Van Complementaire Huisarts Maakt Minder Zorgkosten

Patiënten van huisartsen die reguliere en aanvullende zorg combineren, maken beduidend minder zorgkosten voor de basisverzekering, blijkt uit onderzoek van Peter Kooreman, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg en Erik Baars, lector aan de Hoogeschool Leiden.Een opvallende uitkomst volgens de onderzoekers die er 4 mogelijke verklaringen voor hebben. Nader onderzoek is echter van belang om… Meer lezen »

Suiker slecht voor Cholesterol en Bloeddruk

Nieuwe richtlijnen van het WHO (Wereld gezondheidsorganisatie) stellen dat een volwassene maximaal 25 gram suiker per dag zou moeten gebruiken (= ± 5 suikerklontjes). Bij ons ligt de gemiddelde consumptie op het dubbele. Een overmatig gebruik van suiker wordt in verband gebracht met obesitas, verschillende chronische ziekten maar ook cardiometabole factoren. In een recente meta-analyse… Meer lezen »

Nog Even Over Cholesterol

Dat de wetenschap nog lang niet weet hoe het cholesterol verhaal werkelijk in elkaar zit blijkt wel weer uit de volgende studie. Hieruit blijkt namelijk dat de kans op een vroegtijdig overlijden onder ouderen juist groter is naarmate het cholesterol gehalte lager is. Overigens was uit andere studies al gebleken dat ouderen met een lage cholesterolspiegel een vergrote… Meer lezen »

Het is weer tijd voor Vitamine D-Suppletie

Uit onderzoek komt naar voren dat 90% van de Britten gedurende de winter en lente een vitamine D tekort bleken te hebben. Verondersteld wordt dat deze waarden ook op de Nederlandse populatie van toepassing is. Maar zelfs in de zomermaanden blijken grote delen van de bevolking een tekort te hebben aan vitamine D. De reden hiervoor is… Meer lezen »