Huiswerk oefeningen en afspraken op uw mobiel

Bewegen is belangrijk dat wordt keer op keer in diverse onderzoeken aangetoond. Bij (pijn-)klachten komt het aan op specifieke oefeningen voor het “probleem” gebied. Hoe fijn is het om die specifieke oefeningen op uw mobiel te hebben staan, compleet met duidelijke foto’s, video’s en instructies hoe de oefeningen goed uit te voeren. Dat kan nu… Read More »

Ademhalingsproblemen en lage rugklachten: de relatie met elkaar

Bij mensen met lage rugpijn komen opvallend vaker respiratoire (ademhalings-) problemen voor dan in gezonde populaties en andersom geldt hetzelfde; mensen met respiratoire problemen hebben relatief vaak lage rugklachten. Bij lage rugklachten spelen immunologische, biomechanische, psychosociale en sociaal-economische factoren een rol. Omdat deze factoren ook meespelen bij ademhalingsproblemen, kan de aanwezigheid van ademhalingsstoornissen correleren met… Read More »

Knoflook werkt even goed als bloeddrukverlagende medicijnen

Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten maar ook voor beroerten en nierziekten. Het ontstaan en en de ontwikkeling van een hoge bloeddruk is een ingewikkeld samenspel van diverse factoren en kan daarom moeilijk behandeld worden met medicijnen, die slechts één aspect van het ontstaansmechanisme beïnvloeden. Knoflook is een natuurlijke… Read More »

De beste zorgpolissen fysiotherapie 2017

Omdat er heel veel verschillende zorgpolissen zijn heeft de KNGF (koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) uitgezocht wat de beste polissen zijn om u te verzekeren voor fysiotherapie. Voor alle polissen geldt; eigen risico is niet meer dan de wettelijke € 385,- geen keuzevrijheid (combinatiepolis) geen medische selectie geen toepassing behandelindex cq -gemiddelde 36 behandelingen of… Read More »

Beweging en gezonde voeding voorkomen Alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door achteruitgang van de verstandelijke functies en het geheugen, voornamelijk door plaquevorming in de hersenen als gevolg van opstapeling van eiwitten in en rond de hersencellen. Alzheimerkan op dit moment nog niet worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen, maar doet verder niets aan de onderliggende oorzaken.… Read More »

Havermout voor gezonde bloedvaten

Havermout staat de laatste tijd  op een positieve manier in de belangstelling en dat is terecht. Haver is rijk aan  proteïnen, vitaminen en mineralen. Maar het bevat ook stoffen als flavonoïden, fytosterolen, tocoferolen e.a. Het bevat ook specifieke vezels namelijk de bètaglucanen. Deze zijn vooral bekend voor het verhogen van de weerstand maar ze verlagen ook… Read More »

Waarom kraakbeen verdwijnt als je niet beweegt

Het is al lange tijd bekend dat het kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je je gewrichten niet gebruikt. Nu is ontrafelt hoe dit komt. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat de groeifactor TGF-beta (Transforming Growth Factor beta) hierin een essentiële rol speelt. In het kraakbeen zit een groot reservoir inactieve TGF-beta eiwitten opgeslagen. Iedere… Read More »

Zon- en (huid) kanker

Uv-straling wordt als belangrijkste oorzaak van huidkanker beschouwd omdat het DNA-schade in de huid veroorzaakt. Dit moet echter sterk genuanceerd worden. Huidkanker wordt niet veroorzaakt door uv-straling op zich, maar door andere factoren die zorgen dat DNA-schade in de huid niet hersteld wordt. We hebben zonlicht nodig anders is leven überhaupt niet mogelijk. We hebben… Read More »

Psoriasis en gluten

Gluten kunnen bij veel mensen klachten veroorzaken omdat zij het niet verdragen of er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm is coeliakie. Deze aandoening is het eindstadium van een abnormale immuunreactie tegen gluten. Eén van de manifestaties van glutenintolerantie is psoriasis. Glutensensitiviteit Heel veel mensen zijn gevoelig voor gluten (glutensensitiviteit) en een hele grote… Read More »

Run For Life

Run for Life  “A New York Challenge” Run for Life is opgericht met één missie: Het lopen van de marathon van New York met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding via sponsoring. In het eerste jaar gingen 16 studenten de strijd aan tegen zichzelf en tegen de klok, om… Read More »