Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van onzichtbaar en zichtbaar oedeem. Oedeem is een overmatige vocht opeenhoping in een deel van het lichaam (lokaal of algeheel) als gevolg van een verstoorde afvoer van vocht en afvalstoffen uit het weefsel. Doordat het lymfestelsel niet of onvoldoende functioneert.

Er bestaat een primair of secundair oedeem:
–       Primair: aangeboren verminderde werking van het lymfesysteem
–       Secundair: door een operatie/ongeluk of beschadiging van de lymfeklieren,- of vaten.

Bij het behandelen van oedeem zijn er verschillende therapievormen. Er zal gebruik gemaakt worden van:

  • Manuele lymfedrainage, een (meestal) zachte massagevorm om de afvoer van het oedeem te bevorderen of bij verwijderde lymfeklieren; stimuleert dit het gebruiken van andere wegen om het oedeem af te voeren.
  • Compressietherapie in de vorm van bandageren/ zwachtelen en later een therapeutische elastische kous. Hierdoor wordt het oedeem daarna sneller en beter opgenomen door het lichaam. En voorkomt het verergeren van oedeem.
    Therapeutisch elastische kousen en steunmaterialen worden aangemeten en verstrekt door aanmeetpunten. Hiervoor heb je een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig zodat het vergoed wordt.
  • Oefentherapie en Ademhalingsoefeningen: ter bevordering van de afvoer dan de lymfevocht.
  • Adviezen met betrekking tot huidverzorging en leefregels.

Overige effecten:

Pijndemping (gat control theorie)

Doordat bij manuele lymfedrainage de oppervlakkige zenuwcellen worden geprikkeld heeft het een pijnstillende werking. De oorspronkelijke pijnprikkel (waar je last van hebt) wordt gedempt door de prikkeling van de oppervlakkige zenuwcellen.  (gate control theorie). Ook stuwingspijn bij zwellingen zal direct afnemen.

Immuunsysteem (weerstand) versterken

Daarnaast heeft manuele lymfedrainage ook een positief effect op het immuunsysteem en dus je algemene weerstand. Afval stoffen, dode (kapotte)cellen, virussen en bacteriën worden door het lymfesysteem afgevoerd en afgebroken. Door manuele lymfedrainage wordt dit bevorderd en wordt je lichaam gestimuleerd tot het maken van antistoffen.  Je immuunsysteem versterkt.

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, de vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. We adviseren u om bij vragen hierover contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek

Dagen dat we open zijn voor behandeling