Gluten kunnen bij veel mensen klachten veroorzaken omdat zij het niet verdragen of er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm is coeliakie. Deze aandoening is het eindstadium van een abnormale immuunreactie tegen gluten. Eén van de manifestaties van glutenintolerantie is psoriasis.
Glutensensitiviteit
Heel veel mensen zijn gevoelig voor gluten (glutensensitiviteit) en een hele grote groep is hier intolerant voor. Deze intolerantie kan dan ook weer in diverse gradaties voorkomen en is niet altijd door diagnostische testen vast te stellen. Kortom op basis van klachten cq. symptomen is het zeer moeilijk vast te stellen of er sprake is van een glutenprobleem.
Graan is voor de mens “nieuw”voedsel. We eten het, gezien de evolutie, pas rond de 10.000 jaar wat een relatief korte tijd is. Daarvoor at men – naar men aannam – wilde planten, vruchten, dierlijke vetten/-eiwitten. Deze “oertarwe ” was eenvoudig, eiwitarm en bevatte weinig gluten. Door moderne teelttechnieken zijn er andere rassen ontwikkelt die beter bestand zijn tegen bv ziekteverwekkers en droge weerstomstandigheden. Deze nieuwe veelal genetisch gemanipuleerde granen zijn in feite vreemd voedsel voor ons lichaam welke (nog) niet genetisch is aangepast.
Glutenintolerantie
Tot de jaren 1970 werd geschat dat wereldwijd 0,03% van de bevolking aan coeliakie leed. In 2011 zou dat 0,5 tot 1,26% van de algemene bevolking zijn, een forse toename dus. Glutenintolerantie ziet men als een ijsberg. Een klein deel is zichtbaar (de typische coelialiepatiënten) maar de rest bevindt zich onder water (niet-typische en stille vormen van coeliakie)
Effecten van glutenintolerantie; veroorzaakt ontstekingsreactie in de darmen, beschadigd de darmwand, veroorzaakt lekke darm, veroorzaakt auto-immuunreacties, veroorzaakt systemische inflammatie (ontstekingen in het hele lichaam) en veroorzaakt herseninflammatie.
Schrik niet maar er zijn meer dan 250 symptomen van glutenintolerantie en/of coeliakie gedocumenteerd. Ik kan ze onmogelijk allemaal opnoemen maar enkele veel voorkomende symptomen; maagdarmklachten als buikpijn, misselijkheid, winderigheid, diarree, rommelende buik. Infecties aan ogen, oren, neus, keel. Longontstekingen, astma, sinusitis, spier- en gewrichtsklachten, psychiatrische klachten als adhd, autisme, bipolaire stoornissen, schizofrenie, depressie. Maar ook ms, diabetes, schildklieraandoeningen, huidaandoeningen, menstruatieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval (alopecia) en vele andere.
Zowel bij coeliakie als bij auto-immuunziekten is er sprake van een verstoorde darmflora een beschadigde darmwand en een overdreven immuunreactie. De immuunrespons die door o.a. gluten (kan namelijk ook door caseïne uit melk) wordt opgeroepen loopt uit de hand en beschadigd niet allleen de darmwand maar ook andere organen de hersenen en de huid.
Psoriasis
Er is een duidelijk verband tussen psoriasis en andere auto-immuunziekten. Mensen met psoriasis hebben vaker auto-immuunziekten dan mensen zonder psoriasis. Recente onderzoeken tonen aan dat patiënten met psoriasis vaker antistoffen tegen gliadine (en andere markers van coeliakie) in hun bloed hebben dan mensen zonder psoriasis.
Verschillende studies laten een verbetering van psoriasis door het volgen van een glutenvrij dieet zien. De klachten verminderde aanzienlijk bij 30 van de 33 psoriasispatiënten na 3 maanden dieet.
Glutenvrij dieet
- geen tarwe (spelt, rogge, gerst, kamut, bulgur, durum, ferro, semolina)
- bij voorkeur geen melkprodukten (ivm caseïne), uitgezonderd gefermenteerde produkten als kefir, biogarde (wel met mate)
- gluten in bewerkte voedingsmiddelen (lees het etiket)
- zorg voor herstel van de darmwand (aloë vera, glucosamine, glutamine, probiotica.
Door middel van bioresonantietherapie kan ik de juiste voedingssupplementen voor u testen. Daarnaast is het ook mogelijk om uw dieet verder aan te scherpen waardoor herstel van uw huid (en totale gezondheid) bevorderd wordt.