Restless Legs Syndroom

door | 29 september 2019

Ongeveer 10% van de Nederlanders lijdt aan het restless legs syndroom (RLS). Hiervoor kan een onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Mensen met aandoeningen blijken vaker te lijden aan het RLS.
Zwangere vrouwen, mensen met nierproblemen, mensen met darmproblemen en kinderen met ADHD hebben aantoonbaar vaker last.

Vooral ijzer tekort speelt een rol. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de symptomen vooral in de avond beginnen. De concentratie aan ijzer in het bloed is namelijk tussen 20:00 uur´s avonds en middernacht op zijn laagst. Ijzer suppleren leidt niet gelijk bij iedereen tot een oplossing omdat in veel gevallen het lichaam (darmen) niet in staat zijn om ijzer op te nemen. Mensen met RLS moeten dus vooral getest worden op darmproblematiek zoals voedselovergevoeligheden, dysbiose (verkeerde samenstelling van de darmbacteriën), lekkende darm, ontstekingen etc.

Een andere belangrijke stof waarvan ook vaak een tekort wordt gezien is vitamine D. Bij mensen met RLS zie je dat des te lager de vitamine D-spiegel is des te ernstiger de klachten.
Verder zien onderzoekers dat de neurotransmitter glutamaat vaak verhoogd aanwezig is. Het advies luidt dan ook om geen chemische glutamaten (smaakversterkers E620 t/m E 627) te gebruiken.