Nieuwe richtlijnen van het WHO (Wereld gezondheidsorganisatie) stellen dat een volwassene maximaal 25 gram suiker per dag zou moeten gebruiken (= ± 5 suikerklontjes). Bij ons ligt de gemiddelde consumptie op het dubbele. Een overmatig gebruik van suiker wordt in verband gebracht met obesitas, verschillende chronische ziekten maar ook cardiometabole factoren.
In een recente meta-analyse van 39 klinische studies is het effect van suiker op de bloeddruk en de bloedvetten (triglyceriden, LDL en HDL) onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat bij een groot suiker verbruik de triglyceriden concentraties, het totaal LDL- en HDL-cholesterol significant verhoogt vergeleken met een laag suiker verbruik. Waarbij het “slechte” cholesterol LDL meer steeg dan het “goede” cholesterol.
Ook bleek een hogere suikerconsumptie de bloeddruk gemiddeld met 6 mmHG doen stijgen. De effecten bleken los te staan van het lichaamsgewicht.
Bron: American Journal of Clinical Nutrition 100(1):65-79, 2014. PMID 24808490
http://ajcn.nutrition.org/content/100/1/65.abstract