Tennisarm (epicondylitis lateralis humeri)

door | 14 september 2015

tennisarmEen tennisarm komt vaak voor en vindt zelden zijn oorzaak in het tennissen zelf. Grofweg worden er 4 typen onderscheiden. Bij type 1 is de spier aangedaan. Dit is het minst erg. Spierweefsel is rijkelijk doorbloed en zal door behandeling in combinatie met de juiste leefstijl snel herstellen.

Bij de andere typen zit de problematiek ook in het peesweefsel of zelfs het botvlies. Deze weefsels zijn slecht doorbloed en hebben dus een ander soort stofwisselingsmechanisme, namelijk een veel trager mechanisme. Herstel vergt dus veel meer tijd.

In mijn praktijkvoering ben ik zelden een echte epicondylitis tegen gekomen. In een groot deel van de gevallen speelt wervelkolom problematiek een rol. Een andere factor die een rol kan spelen is uitputting. Langdurige perioden van te hard werken. te veel stress vergroten het risico op een tennisarm.
Alleen de elleboog behandelen / injecteren leidt in een groot deel van de gevallen dus ook niet tot het gewenste resultaat.

Behandeling dient dus gericht te zijn op alle factoren die een rol spelen in het ontstaansmechanisme. Een tennisarm is goed behandelbaar mits uw fysiotherapeut alle oorzakelijke factoren in zijn behandeling meeneemt.