Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft last van PDS, dat zijn dus meer dan 1,5 miljoen Nederlanders. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. Daarnaast heeft 20% van de PDS-patiënten ook last van psychische klachten. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de rol die serotonine hierin speelt. Ongeveer 80% van deze stof zit in het maag-darmkanaal en 2% in de hersenen. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde noemde men de darmen “de hersenen van de buik”, om de belangrijke rol van de darmen op de hersenen te duiden.
Vooral wanneer er sprake is van diarree ziet men voedingstekorten van de mineralen; calcium, zink, selenium en jodium. Daarnaast zijn de gehaltes aan vitamine A, B2 en B6 erg laag. Wanneer men specifiek naar de darmbacteriën kijkt valt het vooral op dat lactobacillen en bifidobacteriën minder aanwezig zijn. Suppletie van deze stammen kunnen de klachten verlichten.
Veel PDS-patiënten weten dat voeding een rol speelt in de mate waarin men klachten heeft/ervaart. Daarom kan het zinvol zijn om een dieet te gaan volgen om er zodoende achter te komen welke stoffen een prikkelende rol spelen. Eén van de meest gangbare diëten hiervoor is het zogenaamde “Fodmap dieet”. FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken.
Het zijn met name suikers (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daarmee komen ze uiteindelijk in de dikke darm terecht waar ze door de darmbacteriën worden gefermenteerd en o.a. gasvorming ontstaat.
Via bioresonantie kan getest worden waar bij u de nadruk binnen een dieet gelegd moet gaan worden.