→ Zink verkort verkoudheid

door | 24 maart 2015

Het nemen van tabletten of siroop waar zink in zit kan de duur van een verkoudheid verkorten of zelfs voorkomen, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Voor het onderzoek werden vijftien experimenten onder 1360 mensen gedaan. Verder onderzoek moet uitwijzen welke hoeveelheid zink het beste werkt. Volwassen worden zo’n twee tot vier keer per jaar verkouden en kinderen zo’n tien keer. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich makkelijk. Niet alleen door hoesten en niezen, maar ook via bijvoorbeeld deurkrukken.

Volgens de experts kan zink een oplossing zijn. Ze geloven dat zink verkoudheid kan voorkomen en infecties kan verminderen. Dit zou komen doordat zink het immuunsysteem versterkt en er zo voor zou zorgen dat bacillen niet in de neus belanden. Ook zouden bacteriën zich niet langer vermenigvuldigen. De resultaten zijn veelbelovend. Mensen die zink namen bij de eerste symptomen van verkoudheid bleken minder ziek te worden. Ook waren ze sneller weer hersteld.

Verder onderzoek moet uitwijzen welke hoeveelheid het beste werkt. En er moet gekeken worden naar de effecten op lange termijn. Grote hoeveelheden zink kunnen namelijk giftig zijn.

Bron: nu.nl 16-02-2011