Zonlicht is meer dan vitamine D alleen. Helaas is er veel angst voor de zon gecreëerd waardoor er bij veel mensen een tekort is ontstaan aan vitamine D. Maar wat doet de zon nog meer voor ons? De zon beïnvloedt de activiteit van veel verschillende genen en lichaamsfuncties. Vooral het ultraviolet A wordt door bepaalde moleculen in de huid (eiwitten, vetten, cholesterol, RNA, DNA, melanine etc) omgezet in chemische signalen.
Daarmee stimuleert zonlicht aanmaak van zuurstof- en stikstofradicalen. Dit zijn hele reactieve stoffen die bij bijna alle biochemische reacties betrokken zijn. Er wordt ook een stressrespons opgewekt. Dit klinkt negatief maar zorgt er juist voor dat het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem geactiveerd worden.
De lijst van effecten van zonlicht is enorm lang. Ik benoem er een aantal;
– regelt dag-/nachtritme van alle lichaamsfuncties
– stimuleert de hypothalamus-hypofyse as en de stressrespons
– stimuleert aanmaak hormonen, neurotransmitters en andere signaalstoffen
– stimuleert aanmaak endorfine (natuurlijke pijnstilling)
– heeft anti-microbiële werking
– stabiliseert antikankergen
– activeert DNA-herstelmechanismen
– heeft positief effect op de bloeddruk
etc.
De zon heeft zelfs invloed op de darmflora door de aanmaak van vitamine D. Het verhoogt de aanmaak van antimicrobiële stoffen en versterkt daarmee de barrièrefunctie van de darm.
Aangetoond is dat de zon niet alleen kanker kan voorkomen maar ook kan creëren. Waarbij naar alle waarschijnlijk de onderliggende conditie van de persoon in kwestie een grote rol speelt. Ook hier speelt een gezonde leefstijl dus een belangrijke rol.
Hoeveel zonlicht is genoeg?
Helaas is dit een moeilijk te beantwoorden vraag en hiervoor is geen algemeen advies mogelijk. Veel factoren spelen in dit advies een rol; huidtype, kracht van de zon, voedingsstatus, leefwijze etc.
Ga regelmatig naar buiten en probeer verbranding te vermijden. De meeste mensen weten wel hoe lang zij buiten kunnen zijn voordat zij verbranden.