BPPD (Benigne paroxysmale positie duizeligheid)

door | 16 augustus 2022

BPPD ( Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)

Dit is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid (vertigo). Hierbij zijn kristallen vanuit een deel van het evenwichtsorgaan, waar zij horen en een functie hebben, verplaatst naar de halfcirkelvormige kanalen en foutieve informatie geven. Zoals de naamgeving al zegt, het is goedaardig en komt op momenten voor dat je van positie veranderd. Als men bijvoorbeeld gaat liggen of in bed van de ene op de andere zijde draait en het weer overeind komen. Door de draaiende en kantelende bewegingen van het hoofd verplaatsen de kristallen zich door het kanaal en geven verkeerde informatie door. Hierdoor lijkt het alsof er een beweging plaats vindt wat niet meer het geval is men duizelig wordt.

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt kan deze door middel van specifieke provocatiemanoeuvres de duizeligheid opwekken. Uiteraard gaat dit onder gecontroleerde condities. Indien de diagnose BPPD is vastgesteld kan de fysiotherapeut wederom met specifieke repositiemanoeuvres ervoor zorgen dat de kristallen weer in het gehoororgaan op de juiste plek terecht komen.

Wist u dat 85% al baat heeft bij de 1e behandeling? Het is dus zeker de moeite waard om met deze klachten de fysiotherapeut te bezoeken.
Natuurlijk zijn er meer oorzaken voor duizeligheidsklachten. Ook voor andere oorzaken van duizeligheidsklachten kunt u bij uw fysiotherapeut terecht. Mocht de aanleiding van uw klacht niet bijnnen zijn/haar competentie vallen dan zal u doorgestuurd worden naar uw huisarts.

Bron; Physios, duizeligheid bij ouderen, wat kan de fysiotherapeut ermee?