Dry needling behandeling

Dry needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelmethode die wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en myofasciale problemen; stijfheid en pijn in de spieren. Kenmerkend voor deze problematiek zijn ‘triggerpoints’: drukgevoelige plaatsen in de spieren.

De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20ste eeuw door de Canadese arts C.Chann Gunn. De behandelmethode is in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie.
Bron; http://nl.wikipedia.org/wiki/Dry_needling

dry-needling

Met Dry needling het deel van een spiervezel dat de feitelijke contractie verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die sarcomeer wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om ook maar de geringste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint bestaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten. (zie tekening

Eén van de meest opvallende kenmerken is het gegeven dat bij druk op het triggerpoint de pijn uitstraalt in de nabijgelegen regio. Hoewel triggerpoints in de schouder zelfs tot aan de vingertoppen kunnen uitstralen.
Zo kan het dus voorkomen dat polsklachten vanuit de schouder/rug komen omdat daar de triggerpoints zitten die invloed hebben in de regio van de pols. Een triggerpoint kenmerkt zich juist door deze uitstraling.

Overigens is het niet zo dat u chronische pijn moet hebben om voor deze therapie in aanmerking te komen. Men ziet ook bij klachten/pijnen die nog niet zo lang bestaan dat in de spieren pijnpunten
zich ontwikkelen tot triggerpoints. Ook bij orgaanproblematiek kunnen deze zich ontwikkelen. Denk hierbij o.a. aan COPD, maag-/darmklachten.