Gluten, belasting voor ons lichaam?

door | 16 maart 2016

De hulpverlener lijkt minder te weten over gluten dan de leek, want er worden meer glutenvrije voedingsmiddelen verkocht dan mensen met coeliakie en tarwen allergie samen kunnen consumeren. Er is dus iets aan de hand met gluten.

Het oorspronkelijke tarwe bevatte slechts 10% van de hoeveelheid gluten dan de huidige geïndustrialiseerde tarwe. En aangezien de tarwe consumptie (naast broodprodukten wordt er ook steeds meer aan pasta’s gegeten) enorm is gestegen is de inname van gluten ook fors toegenomen waardoor het ook niet vreemd is dat er een enorme stijging van coeliakie patiënten te zien is. Dat niet alleen, er is ook sprake van een stijging aan glutensensitiviteit.
Gluten zijn samengestelde eiwitten die door onze spijsverteringsenzymen niet te verteren zijn waardoor (met name de gliadine = 1 van de eiwitten) zij een sterke allergene capaciteit hebben. Ook zorgen zij voor een toename van de darmpermeabiliteit. De darm wordt meer doorgankelijk voor allerlei stoffen waardoor er ook stoffen in het lichaam worden opgenomen worden die een belasting vormen.

Coeliakie: typische klachten zijn: buikpijn, gewichtsverlies, slecht riekende plakkerige ontlasting, opgezette buik, darmvlokken atrofie. Maar coeliakie kan ook symptomen buiten de darm geven zoals perifere neuropathie, hersenatrofie, dementie, epilepsie, depressie, ziekte van Addinson, type-1 diabetes, ziekte van Sjogren, reumatoïde arthritis en osteoporose.

Glutensensitiviteit: deze groep mensen is moeilijker te ontdekken dan de coeliakie patiënt. Bij coeliakie zijn de symptomen wat makkelijker te herleiden en ook vanuit het bloed zijn er aanwijzingen te vinden. Maar bij de glutensensitiviteit groep kan men geen auto-antilichamen of allergische mechanismen vinden (IgE). Maar afwezigheid van auto-antilichamen sluit de toxiciteit voor gluten niet uit. Geschat wordt dat 10% van de bevolking glutensensitief is. Klachten kunnen zijn: gedragsveranderingen, spierpijnen, gewrichtspijnen, vermoeidheid, zuurbranden, maagpijn, prikkelbaar darm syndroom, acne, eczeem, gewichtsverlies cq. -toename, fibromyalgie, hoofdpijn, migraine, ijzertekort, slapenloosheid, depressie, autisme en hiermee is de lijst nog niet geëindigd.

Glutenallergie: kan klachten geven als; astma, hooikoorts, urticaria en diarree.

Kortom wanneer er u een skala aan vage klachten heeft die regulier niet opgelost kunnen worden dan zouden gluten wel eens een grote rol kunnen spelen.

Het advies is dan ook om zo weinig mogelijk gluten te eten. Per dag maximaal 5 gram (= 1 boterham). Na een korte dieetperiode van enkele weken kunt u al een duidelijke verbetring in darmklachten bespeuren. Indien de auto-immuunrespons ook verminderd moet worden dan zal een glutenvrij dieet van minimaal een half jaar nodig zijn.